انواع سیستم های توزین بچینگ
تعریف توزین بچینگ
توزین بچینگ به دو صورت کلی معرفی می گردد:
الف- توزین افزایشی:
این سیستم بیشتر برای مخازنِ دارای مخلوط کن استفاده می گردد.
مواد ترکیبی از طریق لوله، ماردون و نقاله به داخل مخزن منتقل می شوند و سیستم کنترلی می بایست مقادیر تک تک مواد را براساس مقدار موردنیاز ( از قبل تعیین شده) و ظرفیت مخزن توزین کند . به طور معمول وقتی وزن مخزن و مواد آن به حد نصاب رسید ، سیستم وزن کل را صفر می کند تا مواد ترکیبی جدید وارد مخزن گردد به این روش به دقت بالاتری می توان دست یافت زیرا پس از یک مدت کوتاه ، بار روی سیستم پایدار می شود و از آن نقطه به بعد عنصر بعدی اضافه می گردد.
در این روش دقت توزین هر بچ از دقت توزین نهایی بالاتر است اما مقدار توزین نهایی نتیجه مجموع توزینهای هر مرحله می باشد و خیلی مستقل از توزین هر مرحله نیست . بهعبارت دیگر مقدار توزین هر بچ در این روش نبایستی کمتر از ۲% وزن کل باشد تا دقت مطلوب حاصل شود.
برای این گونه حالات مقادیر کم وزنی می بایستی به طور مجزا توزین شوند و به طور دستی به مخزن اضافه گردند.
ب- توزین وزن کم :
در این روش بچینگ عناصر ترکیبی هرکدام به طور مجزا در سیستمهای توزین مخصوص به خود توزین می شوند.
در این روش مواد می توانند به طور همزمان به مخلوط کن وارد شوند و توزین نیز همزمان صورت می گیرد و از آنجائیکه هر یک ازعناصر مجزا توزین می شوند دقت سیستم به دقت ظرفیت کل مخزن مخلوط کن بستگی ندارد و می توان عناصری با مقدار وزنی کم را نیز با دقت خوب توزین نمود.
دقت محصول نهایی به دقت عملکرد پمپ ها و سیستم های انتقال نیـز بستگی دارد. وقتی که سیستم مکانیکی فرمان قطع انتقال مواد را صادر کند – به دلیل لختی سیستم- مقداری مواد اضافی به مخزن اضافه می گردد و نمایشگر وزن بالاتری را نمایش می دهد.
نویسنده : مهندس شهرام معتمد ( مدیر عامل شرکت کنترل توزین پند )