عوامل موثر بر کارکرد لودسل ها و سیستم های توزین
ملاحظات محیطی از عوامل موثر بر کارکرد لودسل ها و سیستم های توزین :
دما :
دما مهم ترین عامل موثر برکارکرد لودسل هـا و سیستم های توزین است . بیشترین اثر دما بر موارد زیر است :
¨ تأثیر بر کارکرد لودسل ها
¨ ایجاد خرابی درکابل ها و لودسل ها
¨ انبساط و انقبـاض استراکچـر و لوله های اتصـال
لودسل های صنعتی در محدودهی°۱۰- تا °۴۰+ اثر دما را حذف می کنند و درصورت قرارگیری در محدوده °۴۰- الی °۸۰ صدمه نمی بینند اما عملکرد صحیحی در این محدوده ندارند (صرفاً برای انبارش).
برای تعیین محدوده دمای کارکرد لودسل فاکتورهای زیر می بایست مورد توجه قرارگیرند.
اگرچه خود لودسل ها اثر دما را حذف می کنند اما اختلاف گرمایی و تغییرات دمایی شدید ( بیش از ۵ درجه در ساعت) می تواند باعث تولید خطا شود . عایق کاری یا شیلد حرارتی معمولاً برای کاهش این مشکل استفاده می شود.
نیروهای انقباض و انبساط
سیستم اتصال لودسل ها می بایست در اثر هر تغییر دما ، آزادانه حرکت کند ، اگر سیستم طوری باشد که در اثر تغییر دما اجزاء سازه ای آن آزادانه تغییر طول ندهند نیروهای داخلـی و صدمات شدید به سیستم اعمال می شود.
تغییرات ابعادی در سازهی فلـزی ناشی از تغییرات دما با فرمول زیر محاسبه می شود .
DL : تغییر طول
L : طول سازه
α : ضریب انبساط طولی
DT : اختلاف دمـا برحسب درجه سانتی گـراد
برای مثال برای مخزنی به قطر ۵ متر و از جنس استیل که در معرض اختلاف دمایی حدود ۱۰۰ قرار دارد. تغییرات قطر برابر است با :
کیت های لودسل استاندارد طوری طراحی شده اند که در اثر تغییرات دمائی هیچ نیروی غیرضروریی به لودسل وارد نشود . در مخازن دوجداره نیروها یی که به مخزن در اثر سرد وگرم شدن وارد می شود زیاد است و در کلیه اتصالات و لوله کش در محل تماس با مخزن می بایست از اتصالات انعطاف پذیر استفاده شود. توجه شود که آب جزیی از مخزن محسوب می شود. چون خود آن نیز توزین می شود و آب گرم جرم کمتری نسبت به آب سرد دارد.
ارتعاش :
ارتعاش می تواند باعث ایجاد خطاهای غیرمجاز در سیستم شود این خطاها به روشهای الکتـرونیکی و مکانیکی قابل کاهش هستند. قطعات مکانیکی طوری طراحی می شوند که حداقل نیروی ارتعاش به لودسل منتقل شود. درکیت لودسل از اتصالاتی استفـاده شده تا نیروی ارتعاش به لودسلها منتقل نشود و درصورت نیاز به مشاوره بیشتر می بایست با متخصصان مربوطه تماس گرفت.
نیروهای ضربه :
نیروهای ضربه ای می توانند صدمات قابل توجهی به لودسل برسانند. بهعنوان مثال می توان به حالتی که قطعات فلزی (بیشتر در صنایع فولاد) به داخل مخازن ریخته می شوند اشاره کرد. هرگاه بار حتی از یک فاصله چندسانتی متری به داخل مخزن سقوط کند مسأله ضربه مطرح می شود بنابراین می بایست محافظت کافی در مقابل نیروهای اضافی در سیستم ، لحاظ گردد. اولین عامل کاربـردی استفاده از یک لودسل با ظرفیت بالاتر است . برای محافظت بیشتر می توان از دمپرهای ارتعاش و یا استپهای حرکتـی برای بارگذاری بیش از حد استفاده نمود. برای حالات خاص دیگر می بایست با مهندسین مربوطه مشاوره نمود.
تغییرات شدید الکتریکی :
تغییرات شدید الکتریکی می تواند باعث ایجاد صدمات شدید و جبران ناپذیری به لودسل ها و سایر لوازم شود . متاسفانه سازههای فلزی برای خالی شدن بارهای الکتریکی بسیار مستعد هستند (مخصوصاً رعد و برق) . هیچ روش کاملاً ایمنی برای جلوگیری از اینگونه صدمات وجود ندارد اما با بکاربردن ملاحظات زیر می توان درصد خرابی را پایین آورد.
¨ استفاده از سیستمهای ویژه توقف کننده جریان در مدارات خروجی لودسل ها
¨ اطمینان از اتصال به زمین بودن تمامی لودسل ها
¨ استفاده از سیم اتصال زمین بین مخزن و کیت لودسل
¨ اطمینان از اینکه خرده فلزات بر روی هم و درکنار لودسل جمع نشوند و یک مسیر ارت برای انرژی الکتریکی ایجاد نکنند ، این مسأله در محیط های مرطوب حساسیت بیشتری ایجاد می کند.
اقدامات پیشگیرانه :
شناخت مشکلات محتمل و بکارگیری روشهای تصحیح مناسب می تواند باعث صرفه جویی در هزینه بالای تعمیرات شود ، علاوه برکنترل های معمولی، بعد از ایجاد رخدادهای غیرمعمول و مخرب مانند توفان ، زمین لرزه و سیل می بایست سیستم مورد بازرسی قرار گیرد تا از عدم ایجاد صدمات زیر اطمینان حاصل کرد:
¨ تغییرات سازه ای در سیستم مخصوصاً در نقـاطی که جوشکاری شده است .
¨ تشکیل توده ای از قطعات فلزی در اطراف لودسل ها .
¨ خرابی یا شل شدن ، پیچ های اتصال .
¨ خوردگی لودسل ها مخصوصاً در محدوده رزین های روی لودسل .
¨ خرابی های مکانیکی ، شیمیایی و یا جویده شدن کابل ها .
¨ شل شدن اتصالات الکتریکی .
¨ سائیده شدن یا خم شدن پیچ های بلند کننده کیت لودسل .
¨ بررسی علائم جمع شدگی آب یا گرفتگی راه آب .
¨ صدمات مکانیکی لودسل ها بویژه برای لودسل های با ظرفیت کم .
¨ بررسی سوراخ شدن لوله ها ، اتصالات و یا مخزن و ریزش مواد شیمیایی روی لودسل ها .
اگر مشکلات مشخص شد می بایست عامل بوجود آورنده مشکل مشخص شود و عیب برطرف گردد .
سرویس و نگهداری از عوامل موثر بر کارکرد لودسل ها و سیستم های توزین :
در بعضی مواقع لازم است که لودسل و اطراف آن با احتیاط توسط یک قلم موی ظریف و یا پارچه تمیـز شود ، از اجسام نوک تیز برای تمیزکاری نباید استفاده نمود. اگر لودسل در معرض مواد شیمیایی قرار داشته باشد می بـایست آن را با آب شست و شو داد و از قراردادن لودسل درآب تحت فشار می بایست اجتناب نمود.
خوردگی از عوامل موثر بر کارکرد لودسل ها و سیستم های توزین :
هنگامی که نشانه ای از خوردگی در لودسل دیده شد می بایست برای جلوگیری از پیشرفت آن اقداماتی انجام داد. رنگ کردن قسمت خورده شده راحت ترین و ابتدایی ترین اقدامی است که می توان با ایجاد یک پوشش ضد زنگ نظیر Red Oxide Primer یا پوشش کروم از خوردگی بیشتر جلوگیری کرد.
توجه داشته باشید که استیل نیز در شرایط بسیار خورنده دچار خوردگی می شود برای جلوگیری از این مشکل می بایست از پوششهای اپکس، گریس و یا سایر پوششهای فیزیکی استفاده نمود.
نویسنده : مهندس شهرام معتمد ( مدیرعامل شرکت کنترل توزین پند )
خیلی ممنون – بسیار عالی و مفید بود
ممنون از توجه شما
خوشحالیم از اینکه مقالات ما مورد رضایت شما دوست عزیز قرار گرفته
خیلی ممنون از اطلاعات مفید شما باید اضافه کنم لودسل فلینتک به خاطر گازی که در محفظه خودش داره در مقابل سرما و گرما مقاومت بسیار خوبی داره و دچار اختلال در نشان دادن وزن نمیشود.
از شما ممنونیم دوست عزیز که اطلاعات مفیدتون رو در اختیار ما قرار دادید…
موفق باشید