انتخاب ظرفیت لودسل
روش انتخاب ظرفیت لودسل
در نگاه اول تعیین ظرفیت لودسل ها به نظرساده می آید .عوامل مختلفی جهت انتخاب نهایی ظرفیت لودسل ها درنظر گرفته می شود که با درنظرگرفتن بار اضافی ، عملکرد موردنیاز و ظرفیت لودسل ها می توان لودسل مناسب را انتخاب نمود .
برای هر سیستمـی لودسل ها می بایست قابلیت تحمل بار ماکزیمم را تحت شرایط عادی و مضر (شامل بار بیش از حد، ضربه، باد و نیروهای ارتعاشی) را داشته باشد. بهعلاوه می بایست خروجی الکتریکی لودسل برای اطمینان از قابلیت صحت کارکرد ، کافی باشد .
توجه : نوع و ظرفیت لودسل های یک سیستم می بایستی مشابه و یکسان باشند.
ظرفیت لودسل موردنیاز برای یک سیستم خاص را می توان از ظرفیت کل سیستم بدست آورد.
بار نهایی :
حاصل جمع وزن مرده (سازه و مخزن) و ماکزیمم بار موجود در مخزن و هر نیروی دلخواه اضافی است .
یادآوری می شود که ماکزیمم بار زنده اعمالی برابر ظرفیت مخزن لودسل است و ممکن است بیشتر از ظرفیت عملکرد معمولی دستگاه باشد. بنابراین برای مخازنی که در محیط بسته استفاده می شوند فرمول زیر قابل استفاده است .
توجه : اگر C به ظرفیت نامی لودسل ها نزدیک نبود از یک لودسل با ظرفیت بالاتر استفاده می شود. در برگه اطلاعات فنی لودسل ها، حداکثر بار اضافی مجاز قابل اعمال به لودسل ۵۰% ظرفیت نامی آن بیان شده است . اما برای انتخاب لودسل نباید روی این محدوده لودسل را انتخاب نمود و از آن فقط به عنوان یک ضریب اطمینان استفاده می شود.
مخازن واقع در محیط باز :
باد و ارتعاش زمین می تواند در محاسبه ظرفیت لودسل تأثیرگذار باشد و تأثیر آن برای هر منطقه مشخص شده است .
اثر باد :
اثر باد بر روی سیستم های توزین موضوع پیچیده ای است که به عواملی از قبیل توپولوژی محلی ، ساختمان ها ، استراکچرهای پیرامون سیستم و ماکزیمم سرعت باد بستگی دارد.
توصیه های تخصصی می بایست برای سیستم هایی که درمعرض چنین شرایطی هستند ارائه گردد . در چنین شرایطی نکات زیر می بایست لحاظ گردد :
· صحت و امنیت کلی سیستم
· تأثیر بر عملکرد سیستم
· امکان صدمه دیدن لودسل ها در اثر نیروهای اضافی و عرضی
اثر باد بر روی مخازن ، تولید یک نیروی جانبی می کند که تبدیل به یک گشتاور واژگونی و یک نیروی عمودی می شود .
به طورکلی دو حالت محتمل است ، یکی اینکه مخزن خالی باشد و حـالت دوم مـوقعی است که مخزن پر است درحالت اول بحث امنیتی بسیار مهم است چون اگر طراحی دقیق صورت نگـرفته باشد، بـاد باعث واژگونی مخزن می شود اما در حالتی که مخزن از بار کاملاً پر است ترکیب نیروی واژگونی و نیروی وزن مخزن می تواند باعث اعمال نیرو به لودسل ها بیش از بار نامی آن ها شود، پس حتماً میبایست در محاسبه ظرفیت لودسل اثر باد لحاظ شود .
نیروی افقی (Fh) از رابطه زیر قابل محاسبه است.
A: سطح مقطعی از مخزن که در معرض باد است [m²]
V: سرعت باد بر حسب [m/s]
K : ثابتی است که می بایست محاسبه گردد و به کیفیت پرداخت شکل سطح و مشخصات عملکردی بستگی دارد (K معمولاً بین ۵/۰ تا ۷/۰ است.) می بایست توجه شود که نیروی افقی متناسب با مجذور سرعت باد است . سرعت واقعی باد می تواند توسط شرایط محیطی به مقدار قابل توجهی افزایش یابد.
نیروی واژگونی (Fot) از رابطه زیر محاسبه می شود .
d : فاصله مرکز اثر نیروی باد تا پایه ها
D : فاصله بین پایه ها
بنابراین مطابق پارامترهای طراحی می بایست d را به حداقل رساند مثلاً با نزدیک کردن پایه ها به مرکز جرم سیستم پایدارتر می شود.
همچنین توجه شود که D با افزایش تعداد پایه ها افزایش می یابد و بنابراین پایداری سیستم بالا می رود.
در جدول زیر سرعت باد بر حسب شدت آن آمده است :
مثال : در نظر بگیرید یک مخزن به ارتفاع ۹ متر و قطر ۳ متر روی ۴ لودسل قرار گرفته است و وزن کل آن Kg ۲۰۰۰۰ است (وزن خالی مخزن + وزن کل بار).
اگر مخزن در محیط بسته باشد :
که ظرفیت استاندارد است.
– اگر مخزن در محیط بازی با شرایط زیر باشد :
ماکزیمم نیروی واژگونی
(نیرویی که باعث بلند شدن یک سمت می شود)
در بدترین شرایط تمام این نیرو روی یک لودسل اعمال می شود . بنابراین هر لودسل می بایست ظرفیت متحمل
را داشته باشد. پس می بایست از یک لودسل ۱۰ تن که رنجِ استاندارد بالاتر از آن است استفاده نمود . اگر مخزن روی سه پایه باشد :
در اینحالت می بایست لودسل۲۰ تن انتخاب شود .
نویسنده : مهندس شهرام معتمد ( مدیر عامل شرکت کنترل توزین پند)